Långfärdsprogrammet

Långfärder med KFÖ 2024

Detta är KFÖs långfärdsprogram för 2024. Separata utskick kommer för varje långfärd ca 10-14 dagar före planerat datum.

Grundkurs Forskajak


Datum: 2024-04-13 till 2024-04-14
Prova på att paddla forskajak! Vi testar att utforska strömmarna tillsammans med Alex på Eskapader (eskapader.se); troligen vid Sennan i Halländska Nissan. Kursen sträcker sig över två dagar men det finns eventuellt möjlighet att delta enbart första dagen. Ca 1200/700 SEK för två respektive en dag.
Ansvarig: Kontakta Johan Q vid intresse – max 6 deltagare

Vattenrundan


Datum: 2024-04-13
Dags att komma i gång med paddlarmusklerna inför säsongen. Vi utgår från klubben och ser hur många varv i kanalen vi orkar. Dagen är tänkt som ett återseende av klubbkompisar vi kanske inte sett sedan förra säsongen, för dig som inte suttit i kajaken på ett tag och för de som helt enkelt bara gillar att paddla tillsammans.
Välkommen till säsongens första träff!
Ansvarig; Anna-Lena S och Åse E

Kävlingeån

Datum: 2024-04-27
Start vid Vombsjön och mål i Örtofta.
Det blir 25 km medströmstur bitvis genom träddungar och bitvis i jordbrukslandskapet. Ett stopp för lunch under paddlingen tex i Holmby. En bil ställer vi i Örtofta, så att bilförare kan hämta bilarna vid startplatsen. Samling vid klubben kl 9 för lastning av kajaker. Välkomna hälsar Mia och Calle.
Ansvarig: Carl C & Mia H

Esbjerg och Vesterhavet

Datum: 2024-06-06 till 2024-06-09
Vi kör tidigt på fredagen från Malmö med sikte på Esbjerg camping. Vi övernattar på campingen i hyrda stugor.
På lördag och söndag så paddlar vi ut från Esbjerg mot Skallingen. Dagarna kommer att bjuda på tidvatten (ca 2 m) och troligen surfpaddling. Beroende på väder och vind så anpassar vi turen. Detta är en tur som kräver att man gillar vågor, lite tuffare paddling och övningar med bad. Räkna med många skratt och hygge på någon restaurang på kvällen.
Ansvarig: Niklas E

Sövdesjön

Datum: 2024-06-14 ca kl 17:30 – 2023-06-15
På begäran är även detta en repris från förra året! En utpräglad nybörjar- och ”hygge” tur till Sövdesjön. Vi packar våra kajaker och åker till Sövdesjön redan fredag efter jobbet där vi hänger runt elden och tältar till lördagen. På lördagen paddlar vi så mycket vi orkar och vill.
Ansvarig: Benny J

Helgeland äventyr


Datum: 2024-06-28 – 2024-07-14
Den 28 juni planerar vi att vi lämnar Malmö med bilar och kajaker på taket, och tre dagar senare hoppas vi vara framme vid Helgeland. Väl där räknar vi med cirka en veckas paddling och med tre dagars återresa och ett par reservdagar beräknar vi hemkomsten till den 14 juli. Tanken är också att försöka göra själva resan till ett mål i sig.

Alla i KFÖ är välkomna att anmäla sig, men som ni förstår så är det lämpligt att vara bekväm i vågor och vind. I Helgeland ligger öarna i små grupper så det blir troligen ett par oskyddade överfarter. Samtidigt finns det också möjlighet till anpassning. Vi sover i tält och lagar maten själva.

Alla som anmäler sig tidigt kommer att kunna påverka innehållet under ett par möten under våren. Det finns redan många anmälda till turen och vi kommer begränsa oss till 20 paddlare så anmäl dig direkt om du vill med.
Sista anmälningsdag 19 juni (om det inte blir fullt innan).

Ansvarig: Bengt Selander, bengt.selander@lund.se, 0734-485395
Anne-Grethe Holt, annegretheholt@gmail.com, 0709-491616
Anders J Johansson, andersjjohansson@gmail.com, 0705-558792

Misterhult

Datum: 2024-07-17 – 2024-07-21

Vi planerar för strålande väder men är beredda också för vind och vatten från ovan. Avsikten är att paddla 20–25 km per dag. Vid vackert väder i de karga östra delarna och vid annat väder mer skyddat.
Avfärd senast kl 9 från klubben. Vi stannar vid rastplats på vägen och äter raskt våra medhavda lunchmatsäckar. Vi räknar med att vara framme i Klintemåla vid 14-tiden och i kajakerna före 16. Vi paddlar sedan några timmar, innan vi slår läger för natten. Räkna med hemkomst söndag kväll vid 21-tiden.
Inbjudan kommer 3 juli med sista anmälan 6 juli. Målet är att den 10 juli ha fått ihop matlag och transport så att matlagen i god tid hinner förbereda delikata KFÖ-menyer.
Ansvarig: Louise & Trevor

Vendelsöarna i Hallands skärgård

Datum: 2024-08-17– 2024-08-18
Vendelsöarna är ett naturreservat mellan Varberg och Kungsbacka med en unik natur och kulturhistoria. Här har människor bott i över 2000 år och det finns en mängd fornlämningar på ön såsom rösen från bronsåldern och tomtningar, husgrunder från medeltiden.
Ögruppen består av den större Vendelsö och sex mindre öar – var och en med sin karaktär. Större delen av Vendelsö består av öppna marker, ljung- och gräshedar med inslag av enbuskar. Knarrholmen är flack och här bor en vitfågelkoloni, uppe på Ustö ligger en fin damm, på Brattös västsida är det nästan bara berg, Norstö har en egen körsbärslund, på Kidholmen finns mycket klappersten och Älmö med sin magiska sandudde i öster.
I vattnen utanför Vendelsöarna finns olika typer av marina miljöer som ålgräsängar, öppna ler- och sandbottnar och tångklädda klippor. Här finns ett rikt djurliv med räkor, krabbor, havsborstmaskar, snäckor, musslor, orm- och sjöstjärnor och sjöborre. I de grunda mjukbottnarna trivs även plattfisk. Alla öarna har fina sandstränder och här finns ett rikt fågelliv med olika vadare som rödbena, strandskata och större strandpipare.
Det här är en perfekt helgtur med många fina naturupplevelser på kort tid och med övernattning i tält på Vendelsö. Vi startar från Malmö på lördag morgon och är tillbaka på söndag eftermiddag/kväll.
Läs mer om Vendelsöarna
Ansvarig: Elisabet Corengia,

Tjäröfestivalen

Datum: 2023-08-30 till 2023-09-01
KFÖ arrangerar även i år Tjäröfestivalen! En helg med mysigt häng och spännande program, både på vattnet och land. Anmälan öppnar 1sta April, missa inte detta! Mer info på Tjäröfestivalen.se.

Aspö

Datum: 2024-09-14 till 2024-09-15
I mitten av september far vi till Karlskrona skärgård för ett par dagars paddling. Avfärd lördag morgon, hemkomst söndag sen em/kväll. Vi lägger i antingen på lämpligt ställe i stan eller så tar vi vägfärjan ut till Aspö och Strandstigen 10 som blir vår bas för helgen. Härifrån gör vi dagsturer, kanske paddlar en del av ARK56. Möjlighet till sovplats inomhus finns men det går också bra att tälta på tomten. Mat, dryck och hygge till kvällen!

Ansvarig: Helena V

Spaning efter supermånen

Datum: 2024-09-18
Några få gånger per år är fullmånen i sin närmsta position till jorden. När det händer upptar den cirka sju procent mer plats på himlen än vanligt och lyser cirka 16 procent starkare. Fenomenet kallas supermåne.
Nästa supermåne i Sverige inträffar den 17 september 2024.
Häng med oss på kvällsspaning från klubben den 17 september.

Ansvariga; Anna-Lena S och Åse E

Eskimå vs KFÖ kajakpolo

Datum: 2024-09-28 – 2024-09-29
Helgen 28-29 september åker vi upp till kajakklubben Eskimå i Karlskrona för att spela kajakpolo och ha lite gemensamt klubbmys med dem på kvällen. Alla som har provat kajakpolo på Tjäröfestivalen, under Bo Nix ledning, vet att det är vått, lärorikt och väldigt roligt! Och tillhör du dem som har missat tillfällena på Tjäröfestivalen har du nu en ypperlig chans att få testa kajakpolo i glada vänners lag. Vi är välkomna att övernatta i Eskimås klubbhus, som ligger vackert nere vid vattnet, men föredrar någon att slå tält utanför går det också bra. De kajaker som behövs för kajakpolon lånar Eskimå ut.
Följ med till Karlskrona, testa kajakpolo och häng med gamla och nya kajakvänner!

Ansvarig: Babe

Immeln


Datum: 2024-10-05 till 2024-10-06
Den 5-6 oktober gör vi en härlig, höstlig tältpaddling på Immeln i nordöstra Skåne. Vi samlas på klubben lagom tidigt för att fånga dagen och lasta kajakerna och är tillbaka sön kväll, oklart vilket tid, så boka inte in nåt annat den söndagen. I nuläget är det inte bestämt var vid Immeln vi lägger i och startar paddlingen, turledarna Mia och Trevor ska reka innan det bestäms. Vi kommer att formera matlag, ta med mat och dryck och brassa käk på trangiakök. Sjön är 28 m djup och har 200 öar och massor med vikar att upptäcka. Mer info kommer senast i augusti!

Ansvarig: Mia + Trevor

Säsongsavslutning Ringsjön

Datum: 2024-10-18 till 2024-10-20
Efter flera år i Småland håller vi oss kvar i Skåne för årets
säsongsavslutning. Vi bor i eller runt Eslöv scoutkårs stuga vid
västra Ringsjön och gör dagsturer. Ringsjön är en stor
sjö med få öar: https://sv.wikipedia.org/wiki/Ringsj%C3%B6n Stugan
är bokad fredag kl 14 till söndag kl 12.

Ansvarig: Kirre + Sanne

Sälsafari på Måkläppen


Datum: 2024-11-17
I november, när sälskyddet på Måkläppen har upphört för i år, åker vi som traditionen sig bör på sälsafari vid näset. Måkläppen är väldigt exponerat för både vind och vågor så man bör känna sig bekväm i vågor och vind för att verkligen få utbyte av turen. Det har även hunnit bli ganska kallt i vattnet så det är nästan ett måste att man har torrdräkt för att delta på turen. Skulle det bli alltför besvärliga vindförhållanden så ställer vi in turen och gör ett nytt försök helgen efter istället.
Ansvarig: Johan Q

Luciapaddling


Datum: 2022-12-13 ca. kl 17:30 till 21:00
Plocka fram tomteutstyrseln, Luciakronan eller kanske klä dig som pepparkaksgubben. Möt sen upp på klubben för att pynta din kajak inför Luciapaddlingen som genomförs tillsammans med MKK och Roddklubben. Efteråt värmer vi oss med lussefika på en av klubbarna.
Ansvarig: Mer information i höst.