Långfärdsprogrammet

Långfärder med KFÖ 2023 

Detta är KFÖs långfärdsprogram för 2023. Separata utskick kommer för varje långfärd ca 10-14 dagar före planerat datum. 

Grundkurs Forskajak Datum:
2023-04-22 till 2023-04-23

Prova på att paddla forskajak! Vi testar att utforska strömmarna tillsammans med Alex på Eskapader (eskapader.se); troligen vid Sennan i Halländska Nissan. 

Konstpaddling Hemifrån 
Datum: 2023-04-23 

Vi paddlar från klubben mot Sibbarp och bron – hur långt vi hinner beror på väder och vind. Under dagen går vi iland och tittar på konstverk med en spännande historia!
Givetvis tar vi oss också tid till en mysig lunchpaus.
Denna paddling vill du inte missa! 

Kävlingeån 
Datum: 2023-05-06 

Start vid Vombsjön och mål i Örtofta. Det blir 25 km medströmstur bitvis genom träddungar och bitvis i jordbrukslandskapet. 

Soluppgångstur från klubben 
Datum: 2023-05-14 

Kom med och möt den nya dagen paddlandes. Vi har avfärd tidig morgon från klubben och njuter av morgonljuset i en vacker soluppgång. Vi stannar till för en gemensam frukost, och kanske ett morgondopp, innan vi färdas tillbaka till stan. 

Bolmsö runt genom tre län 
Datum: 2023-05-18 till 2023-05-21

I mitten av maj, när fåglarna har anlänt och sjön kantas av skir grönska, men myggen och knotten ännu inte brukar ha vaknat, tar vi en tur runt Bolmens största ö. Bolmsö är ett par mil lång och en knapp halvmil bred, full av små vikar och stränder att upptäcka. Enligt en sägen har sjön ytterligare 364 öar, vi kommer att gå iland på några av dem och övernatta på tre. Turen kommer att gå genom Hallands, Jönköpings och Kronobergs län. Fisk finns i sjön men också på Tiraholms fisk där vi räknar med ett stopp om vi kan tajma in vår passage med öppettiderna, vilket inte bör bli omöjligt. Hur turen läggs upp kommer att vara lite beroende av väderutsikterna och antal deltagare, men plan A är att utgå från Odensjö som ligger på sjöns västra sida. 

Matpaddling i Bohuslän 
Datum: 2023-06-02 till 2023-06-06

Succén fortsätter – välkommen till tredje omgången av gourmetpaddlingen där en stor del av turen som vanligt handlar om att gemensamt utforska vad som går att äta dit vi kommer och hur man kan tillaga det. Det kan handla om örter, lavar, tång, musslor, fisk som vi lyckas fånga. Var och en bestämmer själv hur mycket mat man vill ha med sig i reserv och hur seriöst man vill ta det: idén är att ha kul och lära nytt, inte att det ska vara en hardcore överlevnadstur. Upplägget innebär att vi paddlar en hel del men också lägger mycket tid på att hitta mat. 

Sövdesjön 
Datum: 2023-06-16 ca kl 17:30 – 2023-06-17 

På begäran är även detta en repris från förra året! En utpräglad nybörjar- och ”hygge” tur till Sövdesjön. Vi packar våra kajaker och åker till Sövdesjön redan fredag efter jobbet där vi hänger runt elden och tältar till lördagen. På lördagen paddlar vi så mycket vi orkar och vill. 

Middelgrund och Sundet 
Datum2023-07-08 till 2023-07-09 

Campa utanför Köpenhamn? Javisst vi bokar en plats i ett ”shelter” på Middelgrund och paddlar ut från Köpenhamn. Detta är en kortare paddling, så troligen hinner vi med lite kvällspaddling. 

På söndagen startar vi tidigt med siktet inställt på Malmö som vi når via Saltholmen/Pepparholmen och lite Öresundsbro.
Ta chansen att tura med kajak! 

Fjällbacka 
Datum: 2023-07-28 till 2023-07-31

Turen går till öarna utanför Hamburgsund och Fjällbacka. Vid mycket lugnt väder kanske med en dagstur till någon av de inre Väderöarna som ligger längre ut i havsbandet.
Vi siktar på avfärd redan under torsdagen någon gång efter lunch, beroende på deltagarnas preferenser, för att landa på någon camping på kvällen. Fredag, lördag, söndag och halva måndagen ger 3 och en halv paddlingsdagar i vacker Bohuslänsk skärgård. 

Månskenspaddling 
Datum: 2023-08-31 

Torsdagen den 31 augusti håller vi tummarna för att månen visar sin vackraste sida. Vi utgår från klubben vid 19-tiden och stannar ute till sent.

Tjäröfestivalen 
Datum: 2023-09-01 till 2023-09-03

KFÖ arrangerar även i år Tjäröfestivalen! En helg med mysigt häng och spännande program, både på vattnet och land. Anmälan öppnar 1sta April, missa inte detta! Mer info på Tjäröfestivalen.se. 

Aspö 
Datum: 2023-09-16 till 2023-09-17

I mitten av september far vi till Karlskrona skärgård för ett par dagars paddling. Avfärd lördag morgon, hemkomst söndag sen em/kväll. Vi lägger i antingen på lämpligt ställe i stan eller så tar vi vägfärjan ut till Aspö och Strandstigen 10 som blir vår bas för helgen. Härifrån gör vi dagsturer, kanske paddlar en del av ARK56. 

Rönne å 
Datum: 2023-09-24 

Hösttur och dagsutflykt på Rönne å, vi sjösätter på Ängelholms kanotklubb och fortsätter uppför eller nerför ån med fikapauser och oplanerade strandhugg med förhoppning om strålande väder och vind. 


AW – after whatever – från klubben 
Datum: 2023-09-29 

Vad du än har gjort under veckan, kom och fira slutet på den med dina paddlarvänner. Umgås, njut och koppla av. Vi utgår från klubben och ser var det bär av och hur länge vi är ute… 

Säsongsavslutning Sommen 
Datum: 2023-10-06 till 2023-10-08

Vi åker till Tranås och sjön Sommen, Sveriges 20:e största insjö, som ligger både i Småland och Östergötland. Det är en djup och flikig klarvattensjö. Landskapet runt sjön är kuperat med många fina stenformationer och hällar där det är lätt att gå iland.

Sälsafari på Måkläppen 
Datum: 2023-11-12 

I november, när sälskyddet på Måkläppen har upphört för i år, åker vi som traditionen sig bör på sälsafari vid näset. Måkläppen är väldigt exponerat för både vind och vågor så man bör känna sig bekväm i vågor och vind för att verkligen få utbyte av turen. Det har även hunnit bli ganska kallt i vattnet så det är nästan ett måste att man har torrdräkt för att delta på turen. Skulle det bli alltför besvärliga vindförhållanden så ställer vi in turen och gör ett nytt försök helgen efter istället. 

Luciapaddling 
Datum: 2022-12-13 ca. kl 17:30 till 21:00 

Plocka fram tomteutstyrseln, Luciakronan eller kanske klä dig som pepparkaksgubben. Möt sen upp på klubben för att pynta din kajak inför Luciapaddlingen som genomförs tillsammans med MKK och Roddklubben. Efteråt värmer vi oss med lussefika på en av klubbarna.